Lekkere recepten met bladerdeeg

Welkom op Bladerdeeghapjes.com! Op deze website vind je talloze heerlijke recepten met bladerdeeg om thuis mee aan de slag te gaan. De site is handig ingedeeld in verschillende menu’s met recepten die specifieke ingrediënten bevatten die goed samengaan met bladerdeeg:

Vlees
Kaas
Vis
Groente
Zoete vulling

Je kunt zo bladerdeegrecepten met jouw favoriete ingrediënt bekijken. Je kunt ook heel gemakkelijk de “zoekfunctie” gebruiken in de zijbalk hiernaast om bijvoorbeeld op “roomkaas” of “avondeten” te zoeken. Zo vind je precies wat je nodig hebt.

Lekkere bladerdeeg recepten op Bladerdeeghapjes.com

We doen ons best om regelmatig nieuwe bladerdeegrecepten online te zetten. Maar we horen ook graag van jullie! Als je een lekker recept hebt dat wij nog niet hebben, kun je die insturen via het formulier recept toevoegen. Via deze contactpagina kun je ook suggesties of vragen naar ons versturen. Je kunt trouwens ook je mening achterlaten op de aparte pagina’s van de recepten met bladerdeeg. Vertel ons bijvoorbeeld wat je lekker vond, of wanneer je een interessante variatie hebt gemaakt. Zo hebben andere lezers er ook wat aan.

Ten slotte: deel gerust je favoriete bladerdeeghapjes via Facebook, Twitter of Google Plus om andere mensen deel te maken van je kookkunsten.

Een stukje geschiedenis

Bladerdeeg wordt al jaren in veel bekende Hollandse recepten gebruikt, zoals de appelflap of het saucijzenbroodje. Het is ideaal om feesthapjes mee te maken (wie kent bv. niet de knakworstjes in bladerdeeg?) of leuke lunch- of hoofdgerechten. Maar waar komt bladerdeeg eigenlijk vandaan?

Zoals bij zovele succesvolle uitvindingen wordt de herkomst van bladerdeeg nog wel eens betwist, maar over het algemeen denken de geschiedkundigen dat het populaire deeg bij de Fransen vandaan komt. De naam die vaak genoemd word is Claude Lorrain, een banketbakker die per ongeluk een bakkersmethode toepaste die toeren heet en zo het bladerdeeg uitvond. Helaas voor de bakkerswereld besloot Claude toch maar kunstschilder te worden, maar zijn overheerlijke deegrecept leeft voort in talloze zoete en hartige recepten. Zelf bladerdeeg maken

Als je bladerdeeghapjes met zelfgemaakt bladerdeeg wilt maken, dan is dat best een klus. Heel kort uitgelegd moet je eerst zelf een basisdeeg maken en dat dun uitrollen in een lap. Vervolgens leg je kleine stukjes boter op de lap deeg en vouw je deze om de boter heen. Dit rol je weer uit en vouw je weer in drieën, waardoor er verschillende lagen deeg en boter ontstaat. Hierna moet je het weer een paar keer laten koelen, rusten en weer vouwen. Uiteindelijk kun je het in de juiste vorm uitrollen, gaatjes erin prikken en het bakken. Kortom, het is dus een hoop gerol, gevouw en wachten.

Gelukkig kun je bladerdeeg ook gewoon in een pakje in de supermarkt kopen. Dat scheelt! (De bladerdeegrecepten die op deze website staan gaan daar ook vanuit.) Je kunt bladerdeeg bevroren of uit de koeling krijgen. Het feit dat het in te vriezen is, is bovendien handig als je niet alles in één keer gebruikt. Enthousiast geworden? Probeer snel één van onze recepten uit!