
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 2h 00 min
Zelf bladerdeeg maken
Het bladerdeeg in zijn huidige vorm is een ontdekking in de 17e eeuw. Een banketbakker in Frankrijk had een leerjongen in dienst die vergeten was boter bij het taartbeslag te doen. Om zijn fout goed te maken besmeerde hij het deeg met boter en vouwde het dubbel zonder het verder te bewerken. Bij het bakken ging het tot zijn grote verbazing golven. Hij vond het resultaat wel aardig en ging vervolgens experimenteren. Zo is het bladerdeeg in zijn huidige vorm ontstaan.
Bladerdeeg is een product dat bestaat uit dunne lapjes deeg. Bladerdeeg is een zogenaamd "getoerd" deeg. Dat wil zeggen er is telkens een laagje boter op een laagje deeg aan te brengen, het vervolgens te vouwen en te walsen. In bakkersjargon wordt dit toeren genoemd.
Het bereidingsproces van bladerdeeg is een lap deeg maken van water, boter en meel. Deze vervolgens rollen, vouwen, rusten en weer rollen en vouwen. Om een mooi bladerdeeg te verkrijgen herhaalt dit proces zich drie keer.
Ook bestaat er nog gerezen bladerdeeg, dat is bladerdeeg waar gist aan toegevoegd is. Dit bladerdeeg wordt gebruikt om de croissants te bereiden.
Natuurlijk kunnen we heel goed bladerdeeg kopen in het vriesvak van de supermarkt. Daar zijn diverse soorten te verkrijgen. Maar wie van een uitdaging houdt maakt zijn eigen bladerdeeg. De voldoening de je haalt om je eigen product geheel zelf te bereiden. De zekerheid dat je een product hebt zonder toevoegingen. Dat het maken van bladerdeeg veel tijd kost is een smoesje, bladerdeeg heeft vooral veel rust tijd nodig.
Eenmaal je eigen bladerdeeg gemaakt, is het op allerlei manieren te gebruiken. Zowel zoete als hartige bereidingen zijn mogelijk. Voorbeelden zijn de saucijzenbroodjes, kaasbroodjes, appelflappen of een pasteitje. Maar natuurlijk ook voor de beef wellington goed te gebruiken.
Ingredients
- Bloem - 250 gram
- Boter - 250 gram
- IJskoud water - 125 milliliter
- Zout - 4 gram
- Plastic folie en bloem om te bestuiven
- Deegrol
Instructions
- Snijd de koude boter in kleine blokjes
- Voeg het zout bij de bloem en meng het ijskoude water erdoor.
- Voeg vervolgens de blokjes boter toe.
- Kneed het geheel door elkaar, maar zorg ervoor dat de blokjes boter nog blokjes blijven.
- Pak het in plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem. Begin het deeg uit te rollen tot een mooie lap. Bestuif regelmatig met bloem en draai de lap deeg telkens.
- Vouw het deeg op in drieën, draai dit pakketje en rol het weer uit.
- Vouw het wederom op en pak het op in plastic folie en laat het wederom 30 minuten rusten in de koelkast. Nu hebben we één bewerking gedaan. Zorg er steeds voor dat er goed gebloemd wordt tijdens het uitrollen.
- Herhaal stap 7 en 8 nog 2 maal.
- In totaal hebben we dus drie maal de procedure van uitrollen en vouwen gedaan.
- Bij de laatste keer uitrollen is het deeg klaar voor gebruik of men kan het aan kleinere plakjes in de diepvries bewaren.
- Let er op bij het bewaren in de diepvries dat alle plakjes apart verpakt worden, anders kleeft het aan elkaar.
Lekker bedankt!
Heerlijk, en dit recept heeft mij goed geholpen!